Intervisiebegeleiding
Voor verbinding, verdieping en professionalisering
Wanneer je in een groep vanuit vertrouwen samen kunt reflecteren op je ervaring in de dagelijkse praktijk en zo met - en aan elkaar kunt leren, heeft dit een enorme toegevoegde waarde. Dit geldt voor jou als zelfstandig gevestigde professional of voor jou als onderdeel van een organisatie.
Intervisie is een contactvolle manier om samenwerking te bevorderen en het draagt in belangrijke mate bij aan de professionalisering door het samen delen en creëren van kennis. Het is bij uitstek een voorbeeld van 'reflection in action' en gelukkig zit de waarde niet alleen in de functionele resultaten, maar wordt intervisie als verdiepend en verbindend ervaren.
Vaak is het doel van de begeleiding de implementatie en borging in een organisatie. Dan train ik ook de interne procesbegeleiders. Regelmatig wordt aan mij gevraagd om zelfstandig opererende groepen (zoals medisch specialisten of ondernemers) te helpen opstarten met een intervisiegroep. Vanuit mijn vertrouwen in het zelfsturend vermogen van ieder mens zal ik als extern begeleider er altijd op gericht zijn om de intervisiegroep te coachen naar een vervolg zonder begeleiding.
​
De Socratische intervisiemethode is een mooie vorm. Deze is gericht op het verdiepen van het denken en handelen van een samenwerkende groep professionals. De methode is in essentie een onderzoek en leidt tot inzicht in patronen, die zich voordoen in het gezamenlijk professioneel handelen. De (al-dan-niet gedeelde) principes en onderliggende mechanismen worden tegen het licht gehouden in de onderlinge dialoog. Deze dialoog wordt gefaciliteerd door de wijze van vragen stellen.
De Socratische dialoog is bewezen effectief en is - meer dan andere intervisiemethoden - gericht op de ontwikkeling van een visie. Zo heeft de onderlinge dialoog ook effect op de ontwikkeling van het team, een gezamenlijk gedragen visie leidt altijd tot verbinding.
​
"Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn"
Benjamin Franklin​